راهنمای جامع بیماری اسکلرودرمی و درمان آن

راهنمای جامع بیماری اسکلرودرمی و درمان آن

سیستم ایمنی بدن از مجموعه ای از سلول‌ها و بافت‌ها تشکیل شده که به مهاجمان بیگانه مانند میکرواورگانیسم ها ، باکتری‌ها و ویروس ها حمله می کند و بدن را در برابر بیماری ها محافظت می کند . گاهی اوقات سیستم ایمنی بدن زمانی فعال می‌شود که عامل مهاجمی وجود ندارد و با از بین رفتن عامل مهاجم ، به فعالیت خود ادامه می دهد . سیستم ایمنی بافت سالم را با یک ماده خارجی یا عفونت ، اشتباه می گیرد و با حمله به آن ناحیه ، بافت سالم را تخریب می کند . چنین وضعیتی منجر به مشکلاتی مانند بیماری‌های خودایمنی و واکنش‌های آلرژیک می‌شود .

بیماری اسکلرودرمی یکی از بیماری های خود ایمنی است ، تشخیص بیماری اسکلرودرمی و درمان آن به کاهش علائم بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک می کند .

بیماری اسکلرودرمی چیست ؟

اسکلرودرمی (scleroderma) یک بیماری خودایمنی و رماتیسمی است که می تواند به دلیل سخت شدن پوست و بافت همبند زیرین آن ، مشکلاتی را برای بیمار فراهم کند . بافت‌ها ضخیم و سفت می‌شوند که این مشکل با تورم و درد همراه است ، اسکلرودرمی به معنای پوست سفت است .

بیماری اسکلرودرمی در بین بزرگسالان شایعتر از کودکان است و بیشتر در زنان ومردان بین 30 تا 50 مشاهده می شود و زنان به نسبت مردان بیشتر با آن مواجه می شوند . پیشروی و شدت بیماری در افراد با یکدیگر متفاوت است ، این بیماری می‌تواند علاوه بر پوست به سایر اندام‌های بدن شامل قلب ، ریه‌ها ، کلیه‌ها و سیستم روده‌ای اثر منفی بگذارد. این بیماری می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم ، خطر ابتلا به زخم عفونی را ایجاد کند.

همچنین بخوانید : درمان زخم عفونی

این شرایط به دلیل تولید بیش از حد کلاژن درپوست وارگانهای داخلی ایجاد شده و باعث ناراحتی کلی و حتی عملکرد نادرست اندام های بدن می شود .

انواع بیماری اسکلرودرمی

دو نوع اصلی اسکلرودرمی وجود دارد: اسکلرودرمی موضعی و اسکلرودرمی سیستمیک.

 اسکلرودرمی موضعی – ( localized scleroderma )

اسکلرودرمی موضعی فقط پوست را درگیر می کند و معمولا اندام های داخلی تحت تاثیر اسکرودرمی موضعی قرار نمی گیرند . این بیماری ، نسبتا خفیف است و به دو حالت جدا می شود.

انواع بیماری اسکلرودرمی

 اسکلرودرمی خطی

با سفت شدن  پوست به شکل نوارهای سخت و ضخیم ، نمایی را ایجاد می‌کند که به آن در اصطلاح فرم زخم شمشیری می‌گویند .

این ضایعات به شکل خطی روی بازوها ، پاها سر و صورت ایجاد می شود .

اسکلرودرمی مورفه آ – ( morphea )

تکه های تغییر رنگ داده روی پوست که ظاهری مومی شکل دارند ، در قسمت‌های مختلف بدن می‌تواند ایجاد شود . این ضایعات ازنظر اندازه ، رنگ و شکل متفاوت هستند .

اسکلرودرمی سیستمیک – ( Systemic Scleroderma )

این نوع از بیماری مشکل بیشتری برای فرد ایجاد می‌کند ، چرا که در برگیرنده‌ی تمام بدن ، شامل پوست ، عضلات ، مفاصل ، استخوان‌ها ، رگ‌های خونی ، قلب ، دستگاه گوارش ، مری ، ریه‌ها و کلیه‌ها می شود . اسکلرودرمی سیستمیک به دو نوع دسته بندی می شود :

 اسکلرودرمی سیستمیک جلدی محدود – (Limited cutaneous systemic sclerosis)

در اسکلرودرمی سیستمیک محدود پوست ضخیم شده و معمولا روی انگشت‌ها ، دست‌ها و صورت تاثیر می گذارد ، امکان دارد باعث انقباض در رگ های خونی شده و منجر به فشار خون ریوی شود . معمولا در اسکلروز محدود مشکلات داخلی ایجاد نمی‌شود و اگر هم ایجاد شود ، چندین سال زمان می برد . نام دیگر اسکلرودرمی سیستمیک محدود ( CREST ) است که از ترکیب حروف اول 5 ویژگی مشترک این بیماری ساخته شده است :

  • کلسینوسیس – (Calcinosis) :

ایجاد تکه‌های کوچک و سفید ، زیر پوست انگشتان و بقیه قسمت های بدن به دلیل تجمع رسوبات کلسیم .

  • پدیده‌ی رینود – (Raynaud phenomenon) :

وقتی بخش‌هایی از بدن مانند انگشت‌های دست و پا درصورت قرار گرفتن درمعرض دمای پایین یا استرس ، احساس بی‌حسی و سرما می‌کنند . کاهش گردش خون دلیل این پدیده‌ است ، باریک شدن عروق خونی کوچکی که به پوست خونرسانی می‌کنند موجب کاهش میزان گردش خون می‌شود .

  • اختلال مری – (Esophageal dysfunction) :

زمانی که پوست مری سخت شود ، عملکرد عضلات آن کاهش پیدا می کند و درنتیجه بلعیدن غذا سخت می شود .

  • اسکلرو داکتیلی -(Sclerodactyly) :

تشکیل بافت لیفی و ضخیم موجب می‌شود که پوست به‌اندازه‌ای سفت شود که بیمار دیگر نتواند انگشت‌های خود را خم کند و تحرک و پویایی خود را ازدست بدهد .

  • تلانژکتازی -(Telangiectasia) :

به دلیل گشاد شدن مویرگ های خونی نزدیک سطح پوست ، خطوط قرمز رشته ‌مانندی روی پوست تشکیل می‌شود .

اسکلرودرمی سیستمیک پراکنده – (Diffuse scleroderma)

این بیماری بیشتر شامل سخت شدن اندام‌های داخلی مانند دستگاه گوارش ، کلیه‌ها ، قلب و ریه‌ها است . اسکلرودرمی پراکنده با ضخیم شدن و سفت شدن پوستی نیز همراه است که به‌سرعت ایجاد شده و به بخش‌های بیشتری از پوست (درمقایسه با اسکلرودرمی محدود) گسترش پیدا می‌کند . این بیماری معمولا دست‌ها ، صورت ، سینه ، معده و بازوها را درگیر می‌کند . این شدیدترین نوع بیماری برای افرادی است که علائم بیماری را در اندام‌های درونی خود مشاهده می‌کنند .

علائم بیماری اسکلرودرمی

علائم و نشانه‌های اسکلرودرمی بسیار متفاوت است و از علائم جزئی تا شدید و مرگبار متغیر است . شدت علائم به این بستگی دارد که بیماری روی کدام بخش بدن اثر گذاشته و تاچه‌حد گسترش یافته است .

علائم بیماری اسکلرودرمی

علائم احتمالی این بیماری عبارتند از :

  • خشکی پوست ، براق شدن و سفتی پوست (چرمی شدن) ، ریزش مو و وجودشیارهای اطراف لب
  • متورم شدن انگشتان دست و پا ، زخم شدن انگشتان دست و پا
  • خارش و برنزه شدن پوست
  • خشکی دهان ، کوچک شدن حفره دهان ، شل شدن و پوسیدگی دندان ها
  • مشکل در بلع ، سوزش سر دل ، مور مور شدن زبان
  • اسهال ، گاهی یبوست و دل درد
  • دردهای عضلانی و اسکلتی و در مواردی تغییر شکل در مفاصل دست ها
  • تنگی نفس ، سرفه ، سردرد
  • تپش قلب ، فشار خون بالا ، دفع پروتئین و خون در ادرار
  • خستگی ، کاهش وزن ،کم کاری تیروئید

دلایل ایجاد بیماری اسکلرودرمی

اسکلرودرمی در نتیجه تولید بیش از حد و تجمع کلاژن در بافت های بدن به وجود می آید و به طور کلی ، مجموعه ای از مشکلات خودایمنی ، ژنتیک و فاکتورهای محیطی از عوامل زمینه ساز این بیماری است . اسکلرودرمی می‌تواند بیماری جدی‌ای باشد که موجب ایجاد درد ، ناتوانی و کم شدن امید به زندگی شود .

برخی از عواملی که در ایجاد اسکلرودرمی نقش دارند ، عبارتند از :

1)  فاکتورهای محیطی :

امکان دارد در اثر قرار گرفتن در معرض برخی ویروس ها یا داروهای خاص ، برخی مواد شیمیایی  و گرد و غبار علائم اسکلرودرمی ایجاد شود .

2)  خود ایمنی :

اسکلرودرمی یک بیماری خود‌ایمنی است ، به دلیل حمله سیستم ایمنی بدن به بافت‌های همبند ایجاد می شود . امکان دارد فردی که مبتلا به اسکلرودرمی است علائم سایر بیماری های خود ایمنی مانند پلی‌میوزیت ، درماتومیوزیت ، آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) ، لوپوس یا سندرم شوگرن را هم داشته باشند .

3)  عوامل ژنتیک :

مطالعات انجام شده نشان می دهد که احتمال ابتلا به بیماری اسکلرودرمی در افرادی با تغییرات ژنی خاص ، بیشتر از دیگران است . به این معنی که احتمال ابتلا در بین اعضای یک خانواده یا یک قومیت بیشتر است . مثلا در بین بومیان آمریکا انواع اسکلرودرمی سیستمیک بیشتر از سایر قومیت ها مشاهده می شود .

تشخیص بیماری اسکلرودرمی و درمان آن

اولین قدم برای تشخیص بیماری اسکلرودری و درمان آن ، معاینه بالینی پوست است . بعد از آن برای بررسی کم خونی و میزان آنتی بادی های تولید شده در بدن آزمایش خون انجام می گیرد . امکان دارد پزشک جهت بررسی نوع خاصی از آنتی بادی ها که در ایجاد انواع بیماری اسکلرودرمی نقش دارند ، آزمایشات مخصوصی انجام دهد .

برای اینکه مشخص شود که آیا سیستم گوارش ، قلب ، ریه ها و یا کلیه ها تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته اند یا نه ، آزمون عملکرد ریه و رادیوگرافی دست ها ، مری ، روده و نوار قلب انجام می شود . علاوه بر این جهت شناسایی گلبول های قرمز در ادرار ، آزمایش ادرار گرفته می شود .

درمان بیماری اسکلرودرمی

برخی از مشکلات پوستی مربوط به بیماری اسکلرودرمی بعد از گذشت 2 تا 5 سال بر طرف می شوند درحالی که نوع دیگر بیماری که اندام داخلی را درگیر می کند با گذشت زمان بدتر می شود . اسکلرودرمی یک بیماری مزمن است و بر همین اساس ، درمان آن به طور کامل دشوار است .

درمان بیماری اسکلرودرمی

دارویی وجود ندارد که فرایند تولید بیش از حد تولید بیش از حد کلاژن را از بین ببرد . اما دارو هایی هستند که می توانند به کنترل علائم کمک کنند و یا از بروز عوارض اسکلرودرمی پیشگیری کنند :

  • داروهای فشار خون که عروق خونی را گشاد می کنند می توانند به پیشگیری از مشکلات کلیوی و ریوی و درمان بیماری رینود نیز کمک کنند .
  • داروهایی که سیستم ایمنی را سرکوب می کند مانند داروهایی که بعد از پیوند اعضا به بیماران داده می شود می تواند به کاهش علائم اسکلرودرمی کمک کند .
  • داروهایی مانند امپرازول می تواند علائمی مانند ریفلاکس اسیدی را کاهش دهد .
  • زخم های اسکلرودرمی عفونی که ممکن است سر انگشتان ایجاد شود در نتیجه بیماری رینود شکل می گیرد ، استفاده از پمادهای آنتی بیوتیکی و پیشگیری از مواجهه با سرما می تواند موثر باشد . واکسیناسیون منظم برای آنفلوانزا و پنومونی می تواند ریه ها را محافظت کند.
  • در صورتی که مسکن های غیر نسخه ای کمکی به کاهش درد نکند ، می توانید از پزشک درخواست تجویز مسکن قوی تری کنید .

علائم و روند بیماری در افراد مختلف متفاوت است ، روش‌های درمانی به نوع و شدت بیماری فرد بستگی دارد هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند بیماری را به‌طور کلی برطرف کند . بنابراین تنها روند درمانی موثر ، هدف قرار دادن اندام‌های خاص آسیب‌دیده پیش از آن است که دچار آسیب‌های برگشت‌ناپذیری شوند .

تعدادی از راه‌های تسکین علائم احساسی و جسمی بیماری اسکلرودرمی به شیوه های طبیعی عبارتند از :

فیزیو تراپی

با کاهش پیدا کردن جریان خون و سفت شدن پوست بیمار ، کاهش حرکت مفاصل ایجاد می شود که دردناک است و باعث اختلال در فعالیت های روزمره می شود . تمرین هایی مانند کشیدن انگشت ها ، مچ دست ، شانه ها و فشردن بتونه یا خمیر باعث تقویت پنجه ها و مفاصل می شود ، انجام فعالیت های فیزیوتراپی کمک میکند که بیماران در انجام فعالیت های خود به مفاصل خود فشار اضافی وارد نکنند .

کاهش درد با کاهش وزن

قبل از انجام حرکات ورزشی به‌عنوان درمانی طبیعی برای درد مفاصل ، با فیزیوتراپیست درمورد بهترین روش‌های ورزشی برای بدن خود صحبت کنید .

ورزش هایی مانند : پیاده روی ، دوچرخه سواری ، شنا ، ایروبیک در آب و یوگا ، با کاهش تنش عضلانی ، بهبود گردش خون و کشش و تقویت مفاصل ، دردهای ناشی از بیماری اسکلرودرمی را کاهش می دهد .

مرطوب کردن پوست

برای شستن خود از مصرف صابون ها و مواد شوینده شیمیایی که باعث بدتر شدن علائم بیماری می شوند ، خودداری کنید . بعد از حمام از مرطوب کننده های طبیعی مانند روغن نارگیل ، روغن بادام ، روغن زیتون و آلوورا استفاده کنید . از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید که باعث خشکی پوست می شود بپرهیزید و در هنگام سرما از دستگاه بخور و رطوبت ساز برای حفظ رطوبت پوست استفاده کنید .

حذف محرک ها و مصرف غذاهای شفا بخش

از مصرف هر غذای محرکی که موجب بروز پاسخ ایمنی و التهاب می‌شود ، پرهیز کنید . کربوهیدرات های تصفیه‌شده ، مواد مصنوعی ، غذاهای ادویه‌دار ، الکل و کافئین موجب بدتر شدن شرایط دستگاه گوارشی می‌شوند . از مواد غذایی که موجب بهبود مشکلات گوارشی ، درمان التهاب و کیفیت زندگی می شود استفاده کنید مانند :

  • کدو ، قارچ ، کلم بروکلی ، کرفس ، خیار ، هویج و سبزیجات تازه دارای برگ سبز
  • توت فرنگی ، بلوبری ، تمشک ، زغال اخته ، شاتوت
  • مصرف ماهی ( سالمون ، هالیبوت ، خال مخالی )
  • مصرف تخم مرغ ، گوشت بره ، بوقلمون ، مرغ ، گوساله
  • لبنیات ارگانیک ، شیر بز ، پنیر بز
  • مغزها شامل : پسته ، گردو ، آجیل ، بادام ، دانه چیا ، تخم کتان ، تخم کدو تنبل
  • چربی های سالم مانند : روغن زیتون ، روغن بادام ، آووکادو ، روغن نارگیل ، شیر نارگیل
  • ادویه جات و گیاهانی مانند : زردچوبه ، زنجبیل ، سیر ، دارچین ، زیره سبز ، رزماری ، ریحان ، گشنیز و پونه

مصرف پروبیوتیک ها

مصرف مکمل های پروبیوتیک یا خوردن غذاهای پروبیوتیک بهترین راه برقراری تعادل باکتری‌ها در روده است . مواد غذاهای پروبیوتیک دار شامل کفیر ، ماست ، سبزیجات پرورده (زیتون پرورده و کلم شور ) و سرکه سیب هستند .

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://woundi.com/?p=12088