پیوند پوست چیست ؟

پیوند پوست چیست؟

زمانی که پوست بر اثر بیماری ، تصادف ، آتش سوزی و حوادث دیگر دچار آسیب شود ، لایه محافظتی پوست از بین می رود . در صورتی که وسعت آسیب وارد شده زیاد باشد و بدن قادر به بازسازی پوست و بهبود آن نباشد ، بهترین راه انتقال پوست از جای دیگر بدن به آن قسمت است .

در جواب سوال پیوند پوست چیست؟ باید گفت : گرافت پوستی یا پیوند پوست یک روش جراحی است که با تشخیص پزشک متخصص ، قسمتی از پوست سالم به منظور اصلاح ظاهر پوست ، جلوگیری از تغییر حالت در فرم اندام ، از بین بردن جای زخم و عدم تشکیل گوشت اضافه ، از روی بدن فرد جدا شده و به قسمت آسیب دیده منتقل می شود .این روش درمانی خطر ابتلا به عفونت را در زخم کاهش داده و سرعت بهبود را بالا می برد . در پیوند پوست به غیر از پوست خود فرد ، می توان از پوست فرد دیگری که همخوانی ژنی دارد نیز استفاده کرد ( مانند دوقلوها ) .

پیوند پوست در درمان عفونت های پوستی ، سوختگی عمیق ، زخم های بزرگ و باز ، زخم بستر و زخم هایی که خوب ترمیم نشده اند موثر است ، پیوند پوست در ترمیم و درمان سوختگی ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد .پیوند پوست در بیمارستان انجام می شود ، معمولا از بیهوشی عمومی در زمان عمل استفاده شده و فرد هیچ دردی را تجربه نمی کند و هنگام جراحی کاملا بیهوش است .

طبقه بندی پیوند پوست

پزشک متخصص با در نظر گرفتن وسعت ، عمق و محل ناحیه آسیب دیده بهترین روش درمانی را برای فرد درنظر می گیرد .

پیوند پوست چیست؟ طبقه بندی پیوند پوست

طبقه پیوند پوست با توجه به دهنده ( دنور ) و گیرنده  عبارتند از :

  • آتو گرافت

در صورتی که لایه پوست از بدن خود فرد گرفته شود و دهنده و گیرنده یک نفر باشد .

  • ایزو گرافت

گرافت از بدن فرد دیگری که دارای ژن های مشابهی است گرفته می شود مانند خواهران و برادران دوقلو .

  • آلو گرافت

آلو گرافت به پیوندی گفته می شود که دهنده و گیرنده از یک گونه باشند مانند برداشتن پوست از بدن یک فرد و قرار دادن آن روی بدن فرد دیگر .

  • زنو گرافت

زمانی که عمل پیوند بین یگ گونه و گونه ای دیگر انجام شود زنوگرافت نامیده می شود . مثل گرافت از خوک یا گاو به انسان .

در آلو گرافت و زنو گرافت ، احتمال قبول پیوند خیلی کم است . چون بدن این پیوند را شناسایی نکرده و آن را به عنوان عامل بیگانه در نظر می گیرد و بر علیه آن عمل می کند .

انواع پیوند پوست

بهترین حالت پیوند پوست ، برداشت قسمتی از پوست سالم خود فرد است ، اما امکان دارد به دلیل عدم قدرت ترمیم پوست فرد ، از پوست فرد دیگر برای درمان استفاده شود .گرافت برداشته شده ، بر اساس ضخامت لایه های موجود در اهدا کننده ، دارای ویژگی های متفاوتی است . انواع رایج پیوند پوست ، پیوند ضخامت نسبی و پیوند با ضخامت کامل هستند .

انواع پیوند پوست

پیوند های با ضخامت نسبی

برداشتن همه اپیدرم ( لایه بالایی پوست ) و همچنین بخش کوچکی از درم ( لایه عمیق پوست ) از محل اهدا کننده ، جایی که پوست سالم قرار دارد . ضخامتی در حدود 0.1 یا 0.2 میلیمتر دارد و معمولا ، از قسمت جلویی یا خارجی ران ، شکم ، باسن یا کمر برداشت می شود . هر چقدر ضخامت گرافت کمتر باشد عمل پیوند بهتر انجام می شود به همین دلیل پیوند با ضخامت نسبی احتمال موفقیت بالاتری دارد .

از پیوند با ضخامت نسبی برای پوشش مناطق بزرگ استفاده می شود . این پیوندها شکننده هستند و معمولاً ظاهری براق یا صاف دارند و از پوست مجاور رنگ پریده تر به نظر می رسند . گرافت های دارای ضخامت نسبی به راحتی پوست غیر پیوندی رشد نمی کنند .

پیوندهای با ضخامت کامل

پیوند با ضخامت کامل شامل برداشتن همه اپیدرم و درم از محل اهدا کننده است . معمولاً از شکم ، کشاله ران ، بازو یا ناحیه بالای ترقوه برداشته می شود . این گرافت ها ، تکه های کوچکتری از پوست هستند ، با توجه به اینکه لایه درم کامل برداشته می شود ، ناحیه اهدا کننده قادر به ترمیم خود نیست . به همین دلیل دو طرف پوست با هم جمع می شود و در یک برش مستقیم با بخیه یا منگنه بسته می شود .

پیوندهای با ضخامت کامل به طور کلی برای زخم های کوچک در قسمت های بسیار قابل مشاهده بدن مانند صورت استفاده می شود . برخلاف گرافت های با ضخامت نسبی ، به دلیل اینکه کلاژن و عروق خونی بیشتری همراه پوست برداشته شده ، گرافت های با ضخامت کامل به خوبی با پوست اطراف خود ترکیب می شوند و دارای ظاهر زیبا تری هستند و کمتر با پوست ناحیه گرافت تفاوت دارند .

روش پیوند پوست

بعد از ضد عفونی ناحیه مشخص شده برای برداشتن گرافت و خارج کردن بافت های مرده و ملتهب از ناحیه زخم ، جراح بوسیله ابزار مخصوصی به نام درماتوم که قادر به جدا کردن گرافت در اندازه و ضخامت مختلف است شروع به جدا کردن پوست از محل اهدا کننده می کند . گرافت ها با توجه به نوع پیوند ، ضخامت زخم و طبق نظر پزشک متخصص از قسمتهای مناسب بدن مانند شکم ، کشاله ران ، ساعد و غیره برداشته می شود .

پس از برداشتن پوست از محل اهدا کننده و تنظیم ابعاد آن ، جراح آن را با دقت روی ناحیه پیوند قرار می دهد و آن را بوسیله یک پانسمان جراحی ، منگنه یا بخیه محکم می کند .

در پیوند با ضخامت نسبی جراح با ایجاد برش هایی روی گرافت ( مش بندی ) و کشیدن آن باعث می شود که با استفاده از  تکه ای کوچک از پوست ، یک زخم وسیع را پوشاند . شکاف های ایجاد شده اجازه می دهد تا ترشحات از زیر پیوند پوست تخلیه شود و از عفونت جلوگیری می کند . در پیوند با ضخامت نسبی به دلیل مش بندی و برش های روی پوست ، با گذشت زمان ظاهر پوست به شکل پوست ماهی می شود .

در روزهای ابتدایی ، پوست ممکن است بنفش یا قرمز به نظر برسد . پس از حدود یک هفته با برداشتن پانسمان جهت تعویض آن ، پوست باید به رنگ صورتی باشد . با گذشت زمان ، رنگ گرافت با پوست اطراف آن تقریبا همرنگ می شود .

 

مراقبت از پیوند پوست

پس از انجام جراحی کادر درمان فرد را زیر نظر قرار داده ، علائم حیاتی او را کنترل کرده و برای مقابله با درد از دارو استفاده می کنند .زمانی که محل زخم کوچک باشد فرد بعد از انجام جراحی از بیمارستان مرخص می شود ، اما ممکن است بعد از انجام جراحی برای اینکه پزشک مطمئن شود پیوند و محل اهداکننده به خوبی بهبود می یابد از فرد بخواهد که در بیمارستان بستری بماند .

مراقبت از پیوند پوست

معمولا در مدت زمان یک هفته اتصال پوست و گسترش عروق شروع می شود ، در صورتی که این رگ ها بعد از جراحی شروع به شکل گیری و گسترش در سطح پوست نکنند به اصطلاح پزشکان پیوند گرفته نشده است و بدن ، گرافت را پس می زند .

دلایل متفاوتی از ایجاد پیوند موفق جلوگیری می کنند مانند پانسمان نامناسب و حرکت بیش از حد پیوند روی زخم ، تجمع خون و مایع بین زخم و گرافت ، سیگار کشیدن و جریان خون ضعیف در ناحیه پیوند . اگر پیوند پوست ایجاد نشود ممکن است دوباره جراحی شده و از قسمت دیگر بدن گرافت تهیه شود .با رعایت نکات مراقبتی و انجام دستورالعمل های پزشکی که توسط پزشک به فرد ارائه می شود محل اهدا کننده بعد از گذشت 3 هفته و محل پیوند کمی طولانی تر بهبود می یابد .

رعایت این نکات برای سرعت بخشیدن به ترمیم زخم موثر است :

همیشه بانداژ روی زخم باید خشک و تمیز باشد و از تکان دادن و جابجا کردن محل پیوند پرهیز شود ، محل پانسمان مورد تماس قرار نگیرد ، ناحیه پیوند از سطح قلب بالاتر قرار گیرد ، این کار باعث می شود تورم کم شود و بین زخم و گرافت مایع کمتری تولید شود . در صورت خونریزی ، با استفاده از گاز استریل یا یک پارچه تمیز به مدت 10 دقیقه فشار وارد شود ، از خراشیدن و یا لمس پوست پیوند شده پرهیز شود . از هر فعالیتی که باعث آسیب به محل پیوند شود خودداری کنید

فواید پیوند پوست چیست؟

پیوند پوست یکی از روش های درمان آسیب دیدگی پوستی است که به نسبت درمان های دیگر نتیجه بخش تر بوده و برای فرد حس بهتری را بوجود می آورد .

فواید قابل توجه پیوند پوست عبارتند از :

  • حفظ عملکرد پوست
  • کم شدن خطر عفونت زخم
  • بهبود سریعتر ناحیه آسیب دیده
  • جلوگیری از تغییر حالت اندام و بد شکلی
  • جلوگیری از بوجود آمدن گوشت اضافه در زخم

عوارض پیوند پوست چیست ؟

  • خونریزی
  • عفونت
  • آسیب های عصبی
  • پس زدن پیوند

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://woundi.com/?p=12127